Over mij

Al van kinds af aan zat ik met mijn neus in de boeken, en dat is nooit overgegaan. Ik herinner me nog een oud boekje van mijn moeder, over een 4-jarigjongetje "Broertje" genaamd, die tijdens het spelen in de hooiberg in de riek valt en dood gaat! Ik heb het verhaal wel 100 x gelezen, in de hoop dat hij een keer toch niet zou springen en het zou overleven. Maar helaas....
Mijn moeder heeft het boekje niet meer, maar enige tijd geleden heb ik het bij een collega weten te vinden en het staat nu in mijn eigen kast bij mijn jeugdboeken.

Nog steeds snuffel ik op boekenmarkten en in boekenwinkels, op zoek naar boeken die de moeite waard zijn.
Ik wilde graag mijn liefde voor boeken delen met andere liefhebbers en daarom ben ik in juni 2006 mijn eigen boekhandel begonnen. Eerst vanuit huis op internet en boekenmarkten, maar in augustus 2007 heb ik mijn eigen winkel geopend in het centrum van Twello. Ik begon met een aanbod van 1300 titels, maar groeide al snel naar 10.000 verschillende boeken in alle genres. 

De naam Een Tweede Leven is bedacht door mijn zwager Frans. De boeken krijgen een tweede kans, maar ook ik was aan mijn tweede leven begonnen door mijn droom van een eigen boekenwinkel te verwezenlijken.

In 2010 is mijn man Gerard mede-eigenaar geworden. Hij zorgt voor de administratieve afhandelingen.  Mijn dochters Lisa (17) en Pascalle (15) willen in de vakanties ook nog wel eens hun steentje bijdragen door naar het postkantoor te gaan en boeken in te voeren in de computer. In 2015 heeft Lisa voor het eerst de hele dag meegeholpen op de boekenmarkt in Deventer. Kortom, het leek een familiebedrijf te worden!

Helaas ging het op het gebied van gezondheid in 2013 mis. Gerard werd getroffen door een bacterie op zijn hartklep en moest 8 weken in het ziekenhuis blijven, inclusief open-hart-operatie. Gelukkig is hij weer goed hersteld. Toen hij weer thuis was, werd ik enorm ziek; moe en compleet uitgeput. Het bleek dat ik de ziekte van Graves heb, een auto-immuun ziekte waardoor mijn schildklier te snel ging werken.  Sinds 1994 heb ik al ME/CVS en Fybromyalgie, eerst nog in lichte mate, maar in combinatie met de Graves is mijn gezondheid enorm verslechterd. De vermoeidheid en de pijn is nu te erg om nog te kunnen werken. Om deze reden hebben wij in juli 2013 dan ook met pijn in ons hart besloten, om te stoppen met de winkel en alleen nog boeken te verkopen via de website. Het is voor mij fysiek niet meer mogelijk om de winkel open te houden. Omdat ik via het internet actief blijf, hoef ik mijn vaste klanten niet teleur te stellen. En ik kan op mijn eigen werktijden nu bezig zijn met mijn passie voor boeken, zonder dat het ten koste gaat van mijn energie en de kwaliteit naar mijn klanten toe.

Vanaf 2015 ben ik ook recensies gaan schrijven voor www.boekenbijlage.nl. Zo kan ik mijn andere passie- schrijven- goed combineren met het lezen. Wat wil een boekenwurm nog meer! U kunt mijn recensies lezen onder het kopje "Boekrecensies"

Erica Ganzevles